Verslaan we globesitas?

Verslaan we globesitas 1Een goede gezondheid is voor de meeste mensen erg belangrijk. Iedereen wil er graag goed uitzien, een slank lichaam, gezonde mooie egale huid en zonder klachten of pijntjes. Steeds meer mensen willen bewust weten wat ze nu precies voor zo’n  goede gezondheid moeten doen. Wat we allemaal wel weten is dat je dit zelf grotendeels in de hand hebt, o.a. door te stoppen met roken, wat vaker sporten/bewegen, goed op je voeding letten, niet te laat naar bed en niet te veel alcoholische drankjes consumeren. In theorie lijkt het allemaal te doen, maar in de praktijk blijkt dit best ingewikkeld te zijn.

Overgewicht

Overgewicht onder volwassenen en kinderen begint buitenproportionele vormen aan te nemen. Kijk maar eens om je heen, waar je ook bent, in de supermarkt, op het strand, zwembad, of ga gewoon op een terras zitten en kijk hoeveel mensen er met overgewicht voorbij lopen. In Nederland heeft meer dan 50% van de volwassen overgewicht, onder kinderen stijgen de percentages helemaal in een bijna angstaanjagend tempo.

Gezondheidsrisico’s

Er is dus iets ernstig aan de hand. Veel mensen hebben een probleem met hun gewicht. Of dit nu een paar kilo’s teveel betreft of meer dan een paar. Iedereen denkt te weten wat gezond eten min of meer inhoudt, maar waarom zijn de hierboven genoemde percentages dan nog altijd stijgende? Simpel: omdat tussen weten, doen en volhouden een grote kloof zit. Diëten leek altijd DE oplossing. Als dat zo was geweest had dit probleem nooit zulke epidemische vormen aangenomen. Wetenschappers spreken zelfs van globesitas. Buiten het feit dat het een wereldwijd “probleem” aan het worden is, brengt het uiteindelijk ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee als bijvoorbeeld: diabetes, depressies, hart-en vaatziekten, klachten in knieën en rug enz.

Terug bij af

Lijnen is voor de meeste mensen een ware kwelling. De meesten starten gemotiveerd, maar al snel kunnen ze nog maar aan één ding denken namelijk: eten! Doordat in vrijwel alle gevallen lijnen gaat op basis van inname van weinig calorieën, vliegen de kilo’s er in het begin rap af. Als het de omgeving dan ook nog opvalt voelen we ons gevlijd en is het nog wel een poosje vol te houden, maar meestal  gaat het dan alweer ergens fout. Je bent blij met je nieuwe slankere ik en denkt; nu mag ik mezelf wel voor een keertje belonen en of trakteren op iets lekkers. Dit is dan ook vaak het begin van het einde! Met als uiteindelijke resultaat binnen een bepaalde tijd weer terug bij af en zwaarder dan voorheen, het alom bekende jojo effect.

Blijven genieten van eten

Logischerwijs zakt de moed je om weer een poging te ondernemen je steeds meer in de schoenen. (Been there, done it, seen it) Wat mij betreft mogen ze het woord lijnen uit de Dikke van Dale schrappen, want uit eigen ervaring kan ik je verzekeren het kan zoveel gemakkelijker!
Om specifieker te zijn; door kennis te vergaren over voeding en wat het met je doet, inzicht krijgen in je voedingspatroon en je valkuilen. Dit zal gemakkelijker gaan als je dit met iemand doet die je blijvend motiveert en informeert. Je zult dan alles leren over wat gezond is, wat het beste binnen jouw leefstijl past, wat voor type eetgedrag je nu hebt en hoe je dit kunt gaan veranderen. Ook zullen de verschillende oorzaken van gewichtstoename uitgebreid toegelicht worden en daarnaast natuurlijk bewegen op de meest effectieve manier om het gewenste resultaat te behalen.
De uiteindelijke doelstelling is blijvende gedragsverandering op een manier die het beste bij jou past. Belangrijk is dat je moet kunnen blijven genieten van eten en dat kan ook heel goed van gezond eten. Het is, wat de meeste mensen denken, niet vies! Gezond en toch lekker eten is mogelijk, als spreekwoordelijke slagroom op de cake zal je de positieve veranderingen in je lichaam en geest ervaren.

Kom in actie

Ben je ook zo moe van het zeggen dat je moe bent of dit van anderen te horen als je vraagt; hoe gaat het met je? Naast druk, is dit vrijwel het standaard antwoord wat je krijgt. Ben je het lijnen ook beu?, verlang je naar meer energie en blijvend resultaat, mooie stralende huid, of wil je simpelweg weten hoe je op een makkelijke manier gezonder kunt gaan eten en leven? Dat kan dus anders vanaf nu, maar je moet wel zelf in actie komen.

Karin

default
Post Written by

0 Reacties