Suiker

suikerHet gebruik van (teveel) suiker is schadelijk voor onze gezondheid, daarnaast maakt het je dik en lijdt het tot tandbederf.
Aan veel levensmiddelen wordt suiker toegevoegd.
Dit lijkt misschien een tikkeltje achterhaald omdat er tegenwoordig vaak “suikervrij” op de verpakking staat, maar zo is het niet helemaal….. Raadzaam is het de verpakkingen goed te lezen.
Als er staat: “suikervrij” dan zal het product in de meeste gevallen suiker in andere vorm bevatten, dit kunnen bijvoorbeeld kunstmatige zoetstoffen, maiszetmeel en of glucose-fructosesiroop zijn.
Bewust of onbewust kunnen we dus (te)veel suiker of zeer slechte suikers binnenkrijgen.
Dit kan van invloed zijn op de darmen maar in het ergste geval tot ontwikkeling van candida.

Wat is candida?

Candida is een gistachtige schimmel die meer kwaad kan aanrichten dan je zou moeten willen.
De lijst met symptomen en klachten is oneindig.
Het is dus raadzaam op te passen.
Als voorbeeld noem ik het eten van gefabriceerde voeding, (o.a. kant en klaar maaltijden) door de suikers die daarin worden verwerkt wordt deze schimmel gevoed.
Suikers werken verslavend maar worden (nog) niet als dusdanig erkend.
Directe paniek is vooralsnog niet nodig, een suikerverslaving ontwikkel je niet zomaar.
Hier gaat een lange periode met (te)veel suikergebruik aan vooraf. Deze informatie is echter wel bedoeld tot een stukje bewustwording van je suikergebruik en de mogelijke gevolgen.

Suikers heb je toch nodig?

Dat klopt, althans gedeeltelijk. Ieder lichaamsdeel werkt uiteindelijk op glucose(suiker). Glucose is de brandstof voor ons lichaam. Het houdt o.a. je lichaam op temperatuur en helpt ons te kunnen bewegen en denken. Koolhydraten worden ook wel suikers genoemd. Koolhydraten worden door ons lichaam omgezet of verbrand tot glucose. Gelukkig bestaan er ook goede koolhydraten, deze zitten o.a. in granen, groenten, fruit, riet en bietsuiker. Dat is dus wat anders dan de geraffineerde witte suikers.

Een korte uitleg hoe het werkt in je lichaam.

De meeste diëten zijn gebaseerd op de theorie van de Glycaemische index (GI).
Belangrijk is het eten van producten met een lage GI.
Waarom?
Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat de energie uit koolhydraten gelijkmatig wordt verdeeld. Waardoor er geen hoge pieken en diepe dalen in je bloedsuikerspiegel worden veroorzaakt.
Er kunnen dan normale hoeveelheden insuline worden aangemaakt en je lichaam zal minder hard schreeuwen om suiker of eten.
Voeding heeft een lage GI wanneer het onder de 55 zit op een schaal van 1 – 100.
Voeding met een hoge GI zorgt voor een wisselende bloedsuikerspiegel en veroorzaakt het zgn. “ snel terugkerende hongergevoel” met als uiteindelijke gevolg meer vetopslag.
Tip: het eten van fruit, vet en vezels maakt de bloedsuikerspiegel meer constant en remt deze pieken en dus je “hongergevoel” af.

Hoe hou je suikergebruik in de hand?

Nu wordt het wat lastiger, aangezien als reeds eerder vermeld onze voedingsindustrie zorgt, dat zonder dat je er erg in hebt, onbewust heel veel suikers binnen krijgt.
Dit maakt vervolgens dat we hier steeds meer van willen (de verslaving).
Naast de bekende zaken als koekjes, snoepjes, ijsjes enz., bevatten ook babyvoeding, kant en klare soepen en zo ook vleeswaren suiker.
Daarom benadruk ik nogmaals het goed lezen van de etiketten.

Wat kun je nog meer doen om de drang naar suikers te verminderen?

  • De 1ste, tevens minst leuke is: helemaal geen suiker meer eten.

Aangezien dit voor de meesten onder ons geen optie is, een aantal alternatieven:

  • Ga sporten! Uit onderzoek is gebleken dat na het sporten de behoefte aan suiker drastisch verminderd. Sporten helpt je dan op 2 manieren, namelijk om vet te verbranden en de drang naar suiker te verminderen, de zogeheten win-win situatie.
  • Eet gezond en onbewerkt. Hierdoor zal je smaak weer optimaliseren en zal ook de drang naar suiker verminderen.
  • Volg een training bij Passie & Puur. Leer en ervaar hoeveel goede alternatieven er zijn en welke voordelen het voor je gezondheid kan bieden.

Suiker vervangers

Zoetstoffen….. hierbij denken we al snel dat we goed bezig zijn…. Niets is minder waar helaas.
De industrie is hard op weg alle suikers te vervangen voor zoetstoffen.
De beste alternatieven voor suiker zijn de natuurlijke suikers.
De natuur heeft deze voor ons ontworpen. Door de voedingstoffen die ze bevatten laten ze de bloedsuikerspiegel minder hard stijgen en hebben ze niet de nadelen welke suiker wel met zich meebrengt.

Samengevat: pas op met suiker! Beperk het tot een minimum of nog liever: geen.
Lees de ingrediënten op de verpakkingen en vermijd zoveel mogelijk kant en klaar producten, snoep, koekjes en al het andere waarvan jezelf kunt verzinnen dat ze bomvol suiker zitten.
Pas ook op met het “ik kies bewust” logo aangezien het dan veelal gezoet zal zijn met zoetstoffen, de “slechte” suikeralternatieven.

BELANGRIJK: gebruik ook de natuurlijke suikers ten allen tijde met mate!
Overdaad schaadt!

Karin

Ter info: peuters drinken nog teveel zoete drankjes

 

 

default
Post Written by

1 Reactie

  1. Bedankt voor een interessante blog