Slot detox experience

Slot detox experience, de laatste update.SAM_4454b
Wat mij tegenvalt is de hoeveelheid werk welke vooral gedeeltelijk raw tijdens de detox met zich meebrengt. Ik had gedacht dat dit nu juist vrijwel nihil zou zijn, maar niets blijkt minder waar. Gelukkig ben ik in het bezit van een uitgebreide keukenmachine en dat maakt het toch allemaal net even iets makkelijker. Een tomatensaus, pesto, crackers of een zelfgemaakte Rawbar zijn de smaakmakers en ik zou er niet aan moeten denken dat allemaal met de vijzel te moeten doen. Conclusie: een goede keukenmachine of zeer krachtige blender is een absolute must.

Uit eten en raw zijn
Tja dat is ook een dingetje…. De derde dag van mijn raw periode gingen we onverwacht naar Amsterdam. Het was mooi weer en even leuke dingen doen, je kent het wel zo’n zondag. Alles ging prima aangezien we pas in de middag vertrokken, dus gewoon thuis ontbeten en geluncht. Maar dan…. Dan wil je ergens dineren in de stad. Nu heeft Amsterdam best hippe zaken waar dat wel kan, maar als je iemand bij je hebt die qua eten niet dezelfde kleur spreekt als jij, ga je daar niet heen. Ik kan je verzekeren; al het andere qua raw is kansloos. En uit eten gaan en op een droog blaadje sla knagen zie ik zelf ook niet zitten. De schade heb ik zoveel mogelijk getracht te beperken door toch te kiezen voor de beste alternatieven binnen “raw”, in dit geval door te kiezen uit diverse soorten rauwe vis en zeefruit (wat raw foodies officieel ook niet eten en waar ik persoonlijk geen probleem zie) en een salade. Uiteraard zonder een glaasje wijn en uitsluitend verse muntthee en water.

Wat is dat nu precies raw food?
Raw food noemt men ook wel beautyfood. In Amerika is deze levenswijze al een tijdje hip, hot and happening. Rawfoodies eten alleen rauw plantaardig voedsel en dat dit vrijwel altijd biologisch is lijkt me logisch. De groenten mogen niet hoger verhit worden dan 40 – 50 graden en sommigen verhitten zelfs niet hoger dan de lichaamstemperatuur om de enzymen niet te doden. Filosofie hierachter is het niet dood koken van de voeding, daardoor blijven meer voedingsstoffen gewaarborgd. Zij geloven in het eten van levend voedsel. Waar bestaat dat dan met name uit? Ongebrande noten, pitten, zaden, groente en fruit, kiemgroenten enz. en daar wordt vervolgens van alles van gemaakt. Ik moet zeggen het was even een uitdaging, maar het is prima te doen daar toch lekkere gerechten van te maken.

SAM_4489

Bevindingen
Uiteindelijk heb ik alle stappen doorlopen. Van afbouw fase naar sapdagen en daarna weer rustig opbouwen. En nu willen jullie natuurlijk graag mijn bevindingen horen?

Detox resultaten
De belofte van het tijdelijk eten op deze pure manier is i.i.g. dat je minder slaap nodig zou hebben, meer energie zou krijgen, je immuunsysteem sterker gaat worden, een mooie huid, gewichtsverlies en je geheugen zou beter gaan werken.

Is dat ook zo?
Ja, dat is zo! Op het geheugen na dan, daar heb ik i.i.g. niets van gemerkt. In het begin was ik niet heel gelukkig met de situatie, maar dat ben ik nooit als ik ga detoxen. Ook al zijn het normaal gesproken een aantal sapdagen, het idee maakt me niet blij. Ik eet nu eenmaal graag! En ook al is het zo goed als altijd gezond hou ik van warme maaltijden en heb ik graag iets om op te kauwen. Door daar nu ruim anderhalve week raw food aan toe te voegen, vond ik als eerder omschreven in eerste instantie best een opgave. Het is veel werk, je bent onbekend met deze manier van eten, want het moet natuurlijk wel lekker zijn als je het zo’n lange tijd moet volhouden, maar na een paar dagen vond ik mijn weg. Ik heb serieus waar een aantal verrassend lekkere recepten ontwikkeld en ben ook zeker nog niet klaar met experimenteren. Eén heerlijke lekkernij komt zelfs in het kookboek; Natuurlijk Samen Koken waar ik aan mee werk. Super lekkere raw vegan cakejes voor de geïnteresseerden.

Raw Vegan Cheesecake

Na één week
Na de eerste week merkte ik volop veranderingen. Ik had inderdaad minder slaap nodig en zal vol in mijn energie. En ben tevens een paar kilo afgevallen. Graag wil ik blijven benadrukken dit niet op eigen houtje te doen! Een zinvolle detox vergt goede voorbereiding om mogelijke vitamine en mineralen tekorten eerst weer flink aan te vullen. Dit is van groot belang om je lichaam sterk genoeg te maken zodat het zich kan beschermen tegen de giftige stoffen welke vrijkomen, afgebroken en afgevoerd moeten worden tijdens je detox periode.
Doe je dit niet of sla je dit over dan kun je te maken krijgen met een reeks aan vervelende klachten waardoor je snel geneigd zult zijn om per direct met de detox te stoppen. En dat is toch jammer want het is echt goed om je lichaam zo nu en dan te helpen. (zie vorige blog over waarom detox).

Memory Lane
Het is veel werk, vooral in het begin. Maar deze ervaring heeft mij veel handigheidjes geleerd! Als je aan het begin, ter voorbereiding er een paar uur voor uittrekt ben je daarna voor het grootste gedeelte en de rest van de week klaar. Het vergt discipline en doorzettingsvermogen, maar dat is dan ook alles. Laat ik eerlijk zijn ook ik heb momenten gehad dat ik zelfs trek kreeg in dingen die ik echt al jaren niet meer eet. Twee weken voelde voor mij ook alsof ik weer op een dieet was, iets wat ik al jaren (gelukkig) niet meer hoef, maar het bracht me zeker terug naar memory lane. Toch ervaar ik de hele periode als positief. Het heeft me enorm veel inspiratie gegeven, voel me topfit en ben lente-klaar.

SAM_4531

Wil je dit ook ervaren?
Dan is mijn advies ga niet zelf hobby-en. Je moet er echt voor waken dat je je vitamine en mineralen inname blijft bewaken. Er zijn groenten welke je beter niet rauw kunt eten, maar er zijn ook groenten welke juist verhit moeten worden om de juiste voedingsstoffen af te kunnen geven. Deze tekorten ga je dan ook oplopen gedurende deze periode en het is dan ook zaak dat het volledig uitgebalanceerd is. Dus ben je nieuwsgierig of heb je interesse?, neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

Karin

default
Post Written by

0 Reacties