Geroosterde pompoen en pitten uit de oven

Geroosterde pompoen en pompoenpitten uit de ovenGeroosterde pompoen

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 oranje pompoen
  • 6 – 8 eetlepels koudgeslingerde honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram walnoten
  • 1 flinke eetlepel olijfolie

Bereiding:

Begin met het roosteren van de pitten. Zie instructie hieronder.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de pompoen, verwijder de pitten, ontdoe deze van draden en hou ze apart. (De schil kun je verwijderen, maar hoeft niet. In de oven wordt deze vanzelf gaar en scheelt dus een hoop werk.) Snij de pompoen in gelijke partjes van ongeveer 3 centimeter breed. Bekleed een bakblik of bakplaat met bakpapier en smeer deze in met olijfolie. Maak een mengsel van honing en kaneel en wrijf (met je vingers) beide zijden van de pompoen partjes hiermee in. Leg ze op de bakplaat. Desgewenst kun je er ook nog wat appelpartjes aan toevoegen. Besprenkel de pompoen met een klein beetje olie en schuif de bakplaat in de oven. Draai na ongeveer 10 minuten de partjes om en bak de andere zijde. Bak de pompoen in circa 15 – 20 minuten gaar. Hak ondertussen de walnoten en versier de geroosterde pompoen met walnoten en de geroosterde pompoenpitten.

Pompoenpitten roosteren:

Dit is even een werkje maar oefening baart kunst. Doe alle pitten in grote kom en laat daar stromend water over lopen tot de kom bijna staat met water. Het merendeel van de pitten zal al draadloos boven komen drijven en deze schep je met je handen of met een schuimspaan uit de kom en laat je uitlekken op een theedoek. De overige pitten wrijf je tussen beide handen tegen elkaar aan en de meeste draden zullen los laten. Verwarm ondertussen de oven voor op 140 graden. Dep de pitten goed droog. Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer deze licht in met olijfolie of kokosolie. Als de pitten goed droog zijn doe je ze even in een kom met een scheutje olijfolie en wat zeezout verdeel de pitten over het gehele blik en schuif in de oven. Rooster de pompoenpitten langzaam onder af en toe omscheppen. Totale tijd in de oven bedraagt circa 45 minuten. Iedere oven is verschillend dus gaat het te hard dan de temperatuur van de oven aanpassen. Laat de pitten afkoelen. Het is even een werkje en eigenlijk meer qua tijd dan werk, maar lekkerrrrr dat het is! De pitten die je over houdt bewaar je voor snack of tussendoortje.

Tip: je kunt de pitten ook zoet maken. Gebruik dan in plaats van zeezout, ongeraffineerde kokosbloesemsuiker gula djawa.

Eet smakelijk

 

1 Reactie

  1. […] Geroosterde pompoen en pitten uit de oven […]