Dragon fruit – kefir sapje

Dragon fruit of Pitaja
Dragon fruit – Drakenfruit – cactusfruit of Pitaja allemaal namen die deze prachtige vrucht mag dragen. Wat je van ver haalt is lekker zegt men wel. In dit geval klopt dat! Heel vaak zag ik overal en nergens foto’s van deze vrucht voorbij komen, maar had deze nog nooit geproefd. Nu dus wel. En ik mag wel zeggen: ik heb er een favoriet bij.


Nieuwsgierig als ik ben wilde ik toch graag weten wat dit kunstwerkje van de natuur mij nu aan vitamines en mineralen levert. Ik ben op onderzoek uitgegaan. De lijst is redelijk indrukwekkend te noemen.
Dragonfruit zit bomvol antioxidanten. Zo bevatten ze vitamine C, is het fruit vezelrijk en bestaat het uit de zogenaamde goede vetten, is ze rijk aan calcium, diverse B vitaminen, caroteen en eiwit.

Verder las ik veel over de enorm positieve gezondheidseffecten welke dragonfruit zou hebben. Helaas heb ik nergens kunnen vinden of dit ook wetenschappelijk is onderzocht. Gezien de hoeveelheid antioxidanten welke deze vrucht bevat mag je er haast vanuit gaan dat dit wel zal kloppen. Hoe dan ook levert het letterlijk een lekkere bijdrage aan je gezondheid, mits je er natuurlijk voor zorgt dat jezelf dagelijks voedt met gevarieerde, gezonde en vitaminerijke voeding en zorgt voor voldoende beweging.

Hoe smaakt het?
Ik heb de pitaja in de lengte doormidden gesneden en het sappige vruchtvlees eruit gelepeld. De meneer in de winkel zei mij bij aankoop de vrucht nog een aantal dagen te laten liggen. Daardoor zou het nog zoeter worden. Zoet was het zeker. Had niet echt een punt van herkenning als behalve een kiwi…. Niet vanwege de smaak, meer door de pitjes.
Ik heb er twee gerechtjes mee gemaakt, een sapje en een vrolijke fruit salade.

Dragon fruit sapje:

  • Kokoswater (uit 1 kokosnoot)
  • 1 dragonfruit
  • Handvol granaatappelpitjes
  • 100 gram aardbeien
  • Glas Kefir

Bereiding:

  1. Kraak voorzichtig de kokosnoot en vang het kokoswater op in de kan van je blender.
  2. Filter de kefir en vang het kefir-nat op in een kom of glas en voeg toe aan het kokoswater. (kefir is ook te vervangen voor yoghurt, circa 1 glas)
  3. Was de aardbeien en ontkroon ze, voeg toe in de blender
  4. Pel de granaatappel en voeg een handvol pitjes toe aan de ingrediënten in de blender.
  5. Blender het geheel en voeg op het allerlaatst het dragonfruit toe. Puls twee keer en klaar is dit heerlijke frisse sapje.

Door het toevoegen van Kefir, (een probiotica welke ervoor zorgt voor een gezonde darmflora zodat je de juiste en goede bacteriën krijgt en onder meer de spijsvertering goed verloopt) en kokoswater (Vers kokoswater is onbewerkt. Het is rijk aan enzymen die je lichaam helpen te zuiveren van alle giftige afvalstoffen) maakt dit een ultra ultra ultra gezond drankje! Een serieuze boost voor body and mind en minstens zo belangrijk: nog lekker ook!

Cheers,

Karin

0 Reacties