Doperwtensoep met verse munt

Doperwtensoep met verse munt, wellicht een niet alledaagse combinatie, maar zeker de moeite waard om een keer uit te proberen. Het recept is uitgeschreven met doperwten uit de SAMSUNG CSCdiepvries.  Ik kan je echter adviseren deze soep ook een keer in het voorjaar te maken van verse doperwten. Veel werk (meer) werk, maar toch dubbel en dwars de moeite waard.

ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge of ontgeurde kokosolie
  • 1 gesnipperde rode ui
  • 1 teentje knoflook fijn gehakt
  • 1 pond doperwten, vers of uit de diepvries
  • groente, runder of kippenbouillon (liefst zelf gemaakt zonder zout die kun je beter later toevoegen)
  • 1 handvol verse munt

Ingrediënten topping (optioneel)

  • 3 rode gesnipperde uien
  • spekblokjes circa 200 gram

Bereiding:

Indien je kiest voor de topping begin je hier als eerste mee. Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de uitjes aan. Bak ze krokant op een laag vuur en onder regelmatig doorroeren. Als de uitjes klaar zijn kun je ze in een kommetje doen en daarin bewaren. Bak ondertussen tevens de magere spekblokjes. Verwarm hiervoor ook een koekenpan, doe de spekjes zonder olie en of boter in een pan en bak ze uit tot volledig krokant.

Soep: Verhit de (olijf)olie in een pan. Fruit het uitje en de knoflook tot ze glazig zien. Voeg de doperwten toe en roer ze goed door het ui knoflook mengsel. Voeg ongeveer een liter bouillon naar keuze toe. (Ik heb runderbouillon gebruikt) Breng aan de kook en laat het koken voor 10 minuten. Draai de hitte bron uit en laat de soep iets afkoelen en smaken goed vermengen.

Giet de inhoud van de pan tezamen met de munt in een blender en pureer tot een zo glad mogelijk geheel. Ben je niet in het bezit van een blender dan kun je het ook pureren met een staafmixer. Giet de soep terug in de pan en verwarm opnieuw.  Als je de soep te dik vindt kun je nog wat water en of bouillon toevoegen. Proef en maak zo nodig meer op smaak met zout en peper.

Schep de soep in kommen en bestrooi met de gebakken uitjes en spekjes

Tip: Als magere variant kun je bijvoorbeeld de spekjes weglaten en vervangen voor biologische stukjes ham. In dat geval zal ik ook zeker kiezen voor een runderbouillon ipv groentebouillon.

0 Reacties