Bramenjam zonder suiker

Met minimale inspanning (behalve het bramen plukken dan) een groots resultaat. Probeer het zelf.SAMSUNG CSC

Zorg voor rijpe, maar niet overrijpe vruchten deze kunnen je jam namelijk een bittere smaak geven. Was de bramen grondig en laat ze daarna goed uitlekken.

Ondertussen kun je de glazen potten goed afwassen en steriel maken door ze onder te dompelen in kokend water. Laat ze goed uitlekken.

Neem een diepe pan en doe je vruchten erin. Breng het langzaam aan de kook. Ik heb geen suiker gebruikt, maar om het toch iets te zoeten heb ik de bramen gekookt in het sap van 1 limoen en een flinke schijf rijpe, verse ananas in stukjes toegevoegd. Wil je wel hele zoete jam voeg dan andere suikervervangers toe als bijvoorbeeld honing, agave siroop of diksap. Voeg toe naar eigen smaak.

Zelf hou ik niet van grote stukken fruit in mijn jam, dus na ca. 10 minuten koken heb ik het fruit voorzichtig met een stamper fijn gemaakt. Blijf roeren en laat de jam zoveel mogelijk zelf indikken. Op het laatst heb ik een klein beetje Agar Agar toegevoegd (plantaardig bindmiddel als alternatief voor gelatine) Let op! Agar Agar bindt 5x zo sterk als reguliere gelatine.

Als je het idee hebt dat de jam goed is van consistentie schep je het met een soeplepel in de glazen potten. Sluit de potten goed af zodat er geen lucht bij kan komen. Bewaar het op een donkere koele plaats, koelkast mag maar hoeft niet en je kunt de hele winter genieten van je eigen gemaakte bramenjam!

Note:

  • Doordat er geen suiker is toegevoegd is de jam minder lang houdbaar.
  • Mocht er wat schimmelvorming zijn gekomen, deze er gewoon afscheppen want de rest is nog goed.
  • Hoeveelheden kan ik helaas niet geven, dat hangt af van je oogst. Experimenteer en proef tijdens het proces of het voor jou de juiste smaak heeft.
  • Roer wat verse munt en limoenrasp door de jam voor een verrassend frisse smaak.

0 Reacties