Minder te besteden en toch gezond eten?

AubergineVaak hoor ik; “leuk allemaal dat biologische gedoe”, het kost twee keer zoveel en ik heb me laten vertellen dat het onzin is. Laat me je uitleggen dat dat niet het geval is en hoe je ook met een kleiner budget toch voor de gezonde variant kunt gaan.

Duurder?

Dat biologisch meestal duurder is, is een feit!. Dit komt omdat het zonder bestrijdingsmiddel wordt geteeld. Deze zijn namelijk schadelijk voor je lichaam. Nu hoor ik je denken…. Die was ik er toch af?, welnu…. dat lukt bij lange na niet volledig. Een biologische boer teelt op kleine schaal. Dit in combinatie met telen zonder bestrijdingsmiddel, maakt dat het wat hoger in prijs is. Grote voordeel is dat het daardoor gezonder en vele malen verser in de winkel terecht komt. De transporttijd van land naar schap is korter en dus gaan er onderweg minder voedingsstoffen verloren.
Hoe kun je nu met een kleiner budget toch gezonder en beter eten.

Een aantal tips:

  • Haal het zelf bij een boer bij jou in de buurt, zij bieden vaak appels, aardappelen, eieren maar ook verse groenten aan.
  • Ditzelfde kun je doen voor vlees, er zijn ook veel biologische veehouderijen en of poeliers. Ga er naar op zoek bij jou in de buurt en je kunt daar in de meeste gevallen je portie vlees halen.
  • Veel gemeenten hebben pluktuinen daar vind je het hele seizoen door verse groeten en fruit. (Principe van een pluktuin is dat je het zelf moet plukken/rooien).
  • Koop biologische producten wanneer ze in de aanbieding zijn. Is het langer houdbaar, neem je meer mee.
  • Volg je het seizoen dan zijn de daarbij behorende groenten en fruitsoorten vriendelijk geprijsd.
  • Kweek je eigen groenten en of  fruit, in de tuin of pot op het terras.
  • Kies voor losse groenten en niet voorverpakt, ook dit is lager in prijs.
  • Gooi restjes niet weg. Wel of niet bereid is niet zo van belang, maar van hetgeen je over hebt, kun je met een beetje creativiteit een heel verrassende maaltijd maken.

Tot slot wil ik nog een laatste suggestie met je delen. Iedere gemeente heeft moestuinen. Schrijf je in voor een eigen stukje grond en begin met telen. Je kunt ook de mensen vragen die dat al doen of ze gifvrij telen en of je wellicht van ze af kunt nemen. Doorgaans is er toch te veel van alles en tegelijkertijd oogst klaar. Op die manier eet je met de seizoenen mee en heb je de meest verse groenten die je maar kunt krijgen.

Zo zie je met een beetje wilskracht, beetje creativiteit en een beetje extra werk door zelf te snijden en goed wassen is er ook voor een kleiner budget heel veel mogelijk!
Karin

default
Post Written by

0 Reacties