Hou van tomaat!

tomaatHou van tomaat als je houdt van je gezondheid.

De tomaat wordt doorgaans niet gemeld in de lijsten van superfoods terwijl het daar eigenlijk wel thuishoort. De tomaat heeft talrijke goede eigenschappen welke je helpen je lichaam gezond te houden en ziektes te weren.

De tomaat dankt de mooie rode kleur aan Lycopeen. Lycopeen behoort tot de groep van carotenoïden waar onder andere ook wortelen toebehoren. Lycopeen is een sterk antioxidant. Daarnaast bevatten tomaten veel vitamines als A, C, B1,  en 6 tezamen met de belangrijke mineralen als kalium (voor hart en bloedvaten) en magnesium (de grote leider van je energie stofwisseling).

Ben je vaak moe, slaap je slecht of heb je geregeld last van hoofdpijn?, begin dan eens met het eten van (meer) tomaten. Tomaten helpen je lichaam namelijk te ontzuren. Tomaten zijn calorie arm omdat ze voor 90% uit water bestaan. Handig dus voor de hydratatie en voor de afvoer van gifstoffen uit ons lichaam en je kunt er lekker veel van eten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de calorische waarde.

Verder maakt de tomaat de huid beter bestand tegen UV-straling en het vertraagd het huidverouderings proces. Uit onderzoek is gebleken dat tomaten ook een uitstekende beschermer zijn van diverse vormen van kanker, wederom door de grote hoeveelheden Lycopeen. Als voorbeeld kan ik noemen: prostaat, baarmoederhals, mond, keel, maag en darmkanker.

Kortom, hou van tomaat als je houdt van je gezondheid!

Doordat ze het hele jaar volop verkrijgbaar zijn, ze zijn toe te passen in vele gerechten.  Moet toch wel lukken om ze toch tenminste 3x in de week aan je menu’s toe te voegen? Ik zal je een stukje op weg helpen. Maak eens verse tomatensoep.

Karin

default
Post Written by

1 Reactie

  1. […] en krachtig antioxidant. Dit antioxidant vind je in rode vruchten en in ruime hoeveelheden ook in tomaat. Watermeloen bevat zelfs meer dan 40% lycopeen dan tomaten. Het is een o.a een beschermer van de […]