Eet jezelf slank met pompoen

Eet jezelf slank met pompoen. Iedereen kent ze en toch is het ook een beetje een vergeten groente. Iedereen weet dat het belangrijk is voor onze gezondheid voldoende groente en fruit pompoente eten, helaas werkt dit in de praktijk niet altijd zoals het zou moeten zijn. Dit wijt men meestal aan tijdgebrek, maar is dat wel zo? Is het niet meer een excuus of gebrek aan kennis m.b.t. het verwerken en lekker klaarmaken van groenten? Deze opgaaf van reden geldt i.i.g. voor de pompoen. Vaak krijg ik dan ook de vraag wat je nu eigenlijk met die “dingen” moet doen.

In dit blog kun je meer lezen over de veelzijdigheid en de supergezonde eigenschappen van pompoen.

Pompoen en kokosnoot

De pompoen is een eeuwenoude groente. Lange tijd zien we ze hier vooral bij de tuincentra waar je ze in de meeste gekke vormen, maten en kleuren(combinaties) kunt kopen met als doel je tuin op te leuken in de herfst en winter periode. Tegenwoordig is de pompoen ook in supermarkten, natuurwinkels en bij de groenteboer een steeds meer upcoming product. En dat is maar gelukkig ook. De pompoen kun je net als de kokosnoot vrijwel in zijn geheel gebruiken. Van het vruchtvlees tot de bast waar ze in het verre verleden schalen en kommen van maakten. In sommige landen doet men dat nog steeds. Het vruchtvlees van de pompoen kun je zelfs drogen om er later meel van te maken.

Eigenschap van de kleur

De oranjerode kleur van de pompoen en zo ook andere groente en fruitsoorten bevatten veel betacaroteen. Betacaroteen zorgt voor de aanmaak van melanine en melanine is het pigment welke de huid, ons haar en onze ogen kleur geeft. Nu is het wellicht makkelijker te begrijpen dat melanine onze huid beschermt tegen UVA en UVB straling. Deze felgekleurde groente en fruitsoorten bevatten ook veel vitamines die het huidverouderingsproces tegengaan.

Pompoenpitten

Pompoenpitten :Gooi deze vooral niet weg! Ze zijn echt mega voedzaam en overschrijden in heeeeeel veel gevallen de ADH’s(dagelijks aanbevolen hoeveelheid) van de meeste vitaminen en mineralen. Verwijder ze van de draadjes en rooster ze, heerlijk als snack, tussendoortje of over je salade.

Hoe bereid je pompoen?

Eigenlijk kun je met een pompoen alle kanten op. Je kunt ze roosteren, roerbakken, stomen en of frituren. Je kunt ze gebruiken in tal van gerechten als voorbeeld noem ik: soepen, dipsaus, taart, gebak, risotto, curry’s en je kunt er zelfs frietjes van maken. De schil mag je verwijderen, maar hoeft niet, deze wordt namelijk na bereiding ook zacht. Je kunt jezelf dus een hoop moeite besparen door dit gewoon mee te koken.

Pompoenen zijn extreem gezond

Dat een pompoen een heel veelzijdige groente is en je er enorm lekkere gerechten mee kunt bereiden is nu wel duidelijk denk ik. Maar hoe gezond ze nu werkelijk zijn en wat ze voor je lijf kunnen betekenen zet ik hieronder nog even voor je op een rij.

 • Pompoenen zijn goed voor huid en ogen
 • Pompoenen vertragen het verouderingsproces
 • Pompoenen versnellen de spijsvertering
 • Pompoenen bestaan voor het grootste gedeelte uit water
 • Pompoenen geven een verzadigd gevoel
 • Pompoenen stimuleren de vetstofwisseling
 • Pompoen speelt o.m daardoor een belangrijke rol bij gewichtsverlies
 • Pompoenen verhogen de weerstand
 • Pompoenvezels stimuleren de darmfunctie
 • Pompoenvezels die in grote hoeveelheden aanwezig zijn; zorgen voor een verlaging van cholesterol en beschermen tegen hart en vaatziekten
 • Pompoenen en de pitten zitten bomvol antioxidanten, vitamines en mineralen
 • Pompoenpitten werken goed voor de regulering van insulinevorming bij diabetespatiënten
 • pompoenpitten zorgen dat infecties door schimmels, bacteriën en virussen zich niet snel tot niet kunnen ontwikkelen tot een ziekte

Be creative

Wat moet ik nog meer zeggen….. De kleurrijke herfsttoppers kunnen zoveel goeds voor je betekenen dat ik denk dat het verstandig is ze regelmatig te eten. Wees creatief en probeer ze uit. Je hebt kunnen lezen dat je ze op talrijke manieren kunt bereiden, van soep tot zoet, van stamppot tot door een salade inclusief de pitten. Het kan allemaal.
Mijn advies luidt: probeer het uit!

Karin
 
default
Post Written by

0 Reacties