Detox deel 2

Detox deel 2

De eerste helft van mijn detox periode zit er bijna op. Vol goede moed ben ik aan dit avontuur begonnen. De dag, zoals iedere morgen overigens gestart met met lauw water en citroen, twee glazen verse muntthee en ultra groene smoothie. Dit keer met diepvries spinazie i.p.v. verse omdat ik deze laatste was vergeten te halen. Verse spinazie bevalt me vele malen beter. Bevroren is te doen, maar dan kun je ze beter bevroren verwerken i.p.v. eerst laten ontdooien wat ik nu heb gedaan. Is echt niet lekker…. Daarna ben ik begonnen met een stukje voorbereiding m.b.t. het maken van  sauzen zodat smaken goed kunnen intrekken. Een aantal dippers gemaakt voor de rauwe groenten en de homemade hummus met zelfgemaakte tahin, pesto en guacamole zijn serieus niet te versmaden. Hier kom ik iig de komende dagen wel mee door.SAM_4423

De eerste dag kreeg ik het aan het einde van de middag erg koud. Dit ging ook niet over. Wellicht toch een vorm van ontwenningsverschijnselen van inmiddels twee volledig espresso vrije dagen want normaal gesproken heb ik het niet snel koud. Op zich drink ik niet veel koffie, slechts drie espresso iedere morgen, dus het kan natuurlijk ook iets anders zijn geweest….

Vandaag de derde dag en ik moet zeggen tot dusver valt het me allerzins mee. Ik voel me goed, heb geen honger, mis mijn espresso in de morgen, dat dan weer wel, maar verder gaat het smooth. Mijn hoofd draait overuren qua inspiratie, want raw op een pure basic manier is niets voor mij. Daar ben ik al snel achter gekomen.

Het leuke aan deze uitdaging is dan ook dat door het gebruik van producten welke je normaal gesproken doorgaans warm verwerkt ik een enorme inspiratie krijg welke mijn creativiteit aanjaagt om het lekker te maken en je toch aan de regels te houden. Zo kennen we waarschijnlijk allemaal wel de rauwe spaghetti van courgette, doorgaans geserveerd met tomatensaus. Deze heb ik uiteraard ook gemaakt maar daarnaast nog een aantal andere varianten daarover de volgende keer meer.SAM_4430

Misschien moet ik eerst even het nut van detox uitleggen want daar kreeg ik inmiddels al een paar vragen over. Meer uitleg over raw food doe ik dan een volgende keer.

Het internet staat vol met verhalen over detoxen. Laat ik nogmaals benadrukken dat het niet handig is dit op eigen houtje te doen. Er zijn (TE)veel zaken waar je op moet letten en rekening mee moet houden om een goed resultaat te krijgen. Zou jammer zijn als je het uiteindelijk allemaal voor niets zou doen toch?

Wat is detox?
Detox is het verwijderen van (opgehoopte) gifstoffen in het lichaam. Men noemt dit ook wel ontgiften of onstslakken. Af en toe detoxen is belangrijk voor je lichaam. Het lichaam staat dagelijks bloot aan vele zaken, denk aan; alcohol, suikers, de verborgen suikers, roken, luchtverontreiniging, medicatie, maar denk ook aan zaken als stress, trauma’s etc. Dit zijn alle zeer zware belastingen voor je lichaam.
Daarnaast kan een detox periode ook een enorme boost geven als je bijvoorbeeld vast loopt tijdens je afvalproces. Het lichaam is een bijzonder intelligent apparaat en kan daarom zelf heel veel opgelopen gifstoffen opruimen. Hierbij hebben de nieren een belangrijke rol waardoor je een grote hoeveelheid weer uitplast en de darmen zorgen ervoor dat je een groot deel weer uitpoept. Echter er blijft ook een deel achter en daar komt detox om de hoek kijken.

Gedurende een detox periode (duur en programma van de detox periode wordt mede bepaald door je huidige eetpatroon en levenswijze) bouw je eerst je huidige eetpatroon af, daarna een aantal dagen sapvasten en vervolgens volgt de opbouwfase. M.a.w. je eet voeding welke makkelijk te verteren is en welke gericht is op het reinigen, voeden en versterken van je lichaam. Je lever, nieren en darmen ondergaan een zuiverings- en rust periode waardoor ze daarna weer optimaal kunnen functioneren. Zoals ik in het vorige blog al schreef: het is een reset periode voor lichaam en geest.

Ik hou i.i.g. nog even vol en in het laatste blog zal ik al mijn bevindingen met jullie delen. Heb je vragen neem gerust contact met me op.

Karin

default
Post Written by

1 Reactie

  1. […] Na één week Na de eerste week merkte ik volop veranderingen. Ik had inderdaad minder slaap nodig en zal vol in mijn energie. En ben tevens een paar kilo afgevallen. Graag wil ik blijven benadrukken dit niet op eigen houtje te doen! Een zinvolle detox vergt goede voorbereiding om mogelijke vitamine en mineralen tekorten eerst weer flink aan te vullen. Dit is van groot belang om je lichaam sterk genoeg te maken zodat het zich kan beschermen tegen de giftige stoffen welke vrijkomen, afgebroken en afgevoerd moeten worden tijdens je detox periode. Doe je dit niet of sla je dit over dan kun je te maken krijgen met een reeks aan vervelende klachten waardoor je snel geneigd zult zijn om per direct met de detox te stoppen. En dat is toch jammer want het is echt goed om je lichaam zo nu en dan te helpen. (zie vorige blog over waarom detox). […]