Wildgroeiers: groenten van de toekomst (1)

Wildgroeiers1
De wildgroeiers (onkruid) schieten in deze periode van het jaar en onder deze weersomstandigheden de grond uit. Voor je start met uitroeien is het wellicht handig te weten dat vele soorten ook eetbaar zijn. Het klinkt wellicht wat raar of misschien denk je dat mens slaat een beetje door, maar een nieuw tijdperk m.b.t. voeding is aangebroken. De mens raakt steeds meer geïnteresseerd in biologische voeding en natuurlijke gezondheid. Wildgroeiers zijn een voedselgroep die we vandaag de dag weer aan het herontdekken zijn. Vandaag deel 1. Ze zijn super makkelijk te vinden en doorgaans ook gemakkelijk te herkennen. De soorten welke ik ga bespreken staan allen bekend als onkruid. In totaal zal ik er 7 behandelen verdeeld over 2 blogs. Er zijn wel een aantal belangrijke zaken om op te letten tijdens het verzamelen van je “maaltje”.

Voorzichtig

  • Voordat je wildgroeiers gaat plukken bekijk eerst de omgeving waar ze groeien, daarmee bedoel ik:
  • Pluk niet langs een drukke weg i.v.m. de hoeveelheid uitlaatgassen
  • Hondenuitlaat veldjes, ook een iets minder handige plek om te plukken
  • Let goed op of de grond niet bewerkt is met onkruidverdelgers en of pesticiden
  • Andere gebieden waar vaak gif gespoten wordt en dus geen handige pluk plek, zijn bewerkte akkers
  • Pluk het liefst uit eigen tuin
  • Was de oogst goed voor consumptie en controleer het op beestjes
  • Ben je niet helemaal zeker of je wel een eetbare plant hebt gevonden, eet/pluk het dan niet!
  • Planten met een melkachtige vloeistof zijn vrijwel altijd giftig op de paardenbloem na
  • Fel gekleurde planten zijn meestal giftig
  • Planten met verlepte bladeren ook lekker laten staan deze bevatten een hoge concentratie blauwzuur
  • Gras en grasachtigen zijn weinig voedzaam. De scherpe haartjes kunnen schade aan maag en darm veroorzaken

Waarom het voedsel van de toekomst?

De groenten en zo ook het fruit uit de supermarkten hebben inmiddels een sterk verminderde voedingswaarde. Het hele jaar door kunnen we vrijwel alles krijgen omdat het geteeld wordt in kassen waar ter wereld ook en vervolgens ingevlogen wordt. De kassen maar ook de akkers worden bewerkt met pesticiden en kunstmest. Wildgroeiers, vergelijkbaar met bijvoorbeeld je eigen moestuintje heeft een hogere voedingswaarde en niet geheel onbelangrijk, het is gifvrij. Dus zonder pesticiden en andere verdelgers en van het vroege voorjaar tot het late najaar blijft het terugkomen in de tuin zonder dat het je enige moeite kost als behalve plukken en bereiden.

Vogelmuur (Stellaria media)

Behoort tot de anjerachtigen en bloeit ongeveer het hele jaar door en dus ook oogstbaar gedurende het hele jaar. Het hele plantje kun je zowel rauw als verhit eten. Het bevat veel vitamine C, silicium (kiezelzuur), calcium, fosfor en koper. Je kunt het in heel Europa vinden langs wegen, sloten, akkers, braakliggende stukken grond en ook in je eigen tuin. Het werkt onder meer bij:

  • Ontstekingen aan de luchtwegen, nieren en geslachtsorganen
  • Versterkend en verkoelend op slijmvliezen
  • Bij eczceem, huidontstekingen, brandwonden, uitslag (maak de vogelmuur fijn en breng het aan)
  • Wondhelend
  • Reinigt verzacht nieren en urinebuis
  • Biedt voordelen bij reuma

Meng het door een salade, maak er pesto van of verwerk het in soep.

Duizendknoop (Polygonum cuspidatum)

Ondanks de geneeskrachtige werking van deze plant zou ik je niet adviseren deze in je eigen tuin te plaatsen. Het is namelijk een onuitroeibare woekeraar. Voor je het weet neemt het de rest van de tuin over. Waarom deze plant dan wel behandelen? Omdat het een belangrijke bron van Resveratrol is. Een sterk antioxidant wat gezonde cellen stimuleert en woekercellen tegengaat. Binnen de natuurgeneeskunde wordt het om die reden ook vaak toegepast ter bestrijding van kankercellen maar ook gebruikt bij bestrijding van de ziekte van Lyme om het immuunsysteem weer in balans te krijgen. Daarnaast heeft het een hoge voedingswaarde. Het bevat o.a. vitamine A en C, magnesium, zink, fosfor en salicylzuur. Belangrijke wildgroeier dus, maar zoek hem liever in de natuur op. Hoe te bereiden:

  • Gebruik de stelen (deze zien eruit als rabarber) en de jonge bladeren(beste periode is het vroege voorjaar)
  • Schil de stelen en stoom/kook ze
  • Gebruik het bijvoorbeeld in: soepen, sauzen, fruit compote en of in desserts

Paardenbloem (Taraxacum Officinale)

Wie kent het niet? Het onkruid der onkruiden. Dit eeuwenoude bekende plantje met medicinale werkingen wordt behoorlijk ondergewaardeerd. De meeste van ons weten wellicht dat de melkachtige vloeistof welke zich in de stelen bevindt op wratten gesmeerd kan worden, maar dan houdt het zo ongeveer wel op. Dit plantje heeft veel meer goede eigenschappen. Zo helpt het bijvoorbeeld bij chronische gewrichtsproblemen als artritis en jicht. Huidaandoeningen ik noem eczeem en acné. Het helpt bij de spijsvertering en heeft een natuurlijke laxerende en vocht afdrijvend effect bij ontstekingen en zwellingen. Tevens biedt het hulp in geval van overspannenheid, herpes en spataderen. Van de wortels kun je koffie of thee maken. Van de bloemen kun je honing maken of paardenbloemen boter en zelfs wijn. Wat, hoe en te gebruiken:

  • Alle delen van de paardenbloem: de bloem, stelen, blad en de wortel
  • Kook de wortelen of pers sap van de wortelen, het sap of nat te gebruiken bij bv. artritis
  • Rauw of verhit in salades, roerbakken of verwerken als jam, boter, honing of wijn
  • De paardenbloemen zijn er in de vroege lente
  • Het bevat betacaroteen vitamine C, kalium en calcium

Ontdek de kracht

Ondertussen zijn we niet meer bekend met wat we allemaal uit de natuur kunnen halen. Levende, onbewerkte, medicinale en plantaardige voedsel groeit en bloeit onder onze neus en toch stappen we liever massaal met zijn allen de supermarkt binnen omdat we opgroeien in een tijd van ongekende voedsel overvloed. Ik hoop dat ik jullie nieuwsgierigheid heb aangewakkerd om het meest gezonde voedsel wat onze natuur ons biedt tenminste eens te gaan proberen. Ontdek de kracht van herontdekte voedingsmiddelen.
Wellicht ten overvloede maar: ben je niet zeker van je zaak pluk en of eet de wildgroeier dan niet.
Karin

 

 

 

 

 

default
Post Written by

0 Reacties